0
Pysselbolaget
Pysselbolaget

Hur man lossar en jordglob från sin ställning

Jordglob

För ett par år sedan gjorde vi en lampa av en jordglob där kartan lossnat. Josephine skrev till oss och hon vill veta hur vi lossade jordgloben från ställningen. Frågan är inte helt lätt att besvara, men vi gör ett försök.

Jordglob2

Det finns olika modeller av jordglober och de sitter fast på like olika sätt. Den jordglob vi gjorde lampan av är i glas och den har en meridian i metall. För att lossa globen tar man ett stadigt tag i meridianen och lyfter upp den lilla piggen som sitter i hålet på glasgloben. Vi tog hjälp av en tygbit för att få ett bättre grepp om meridianen. När meridianen är lossad i överkant kan man försiktigt lyfta av globen från lampan i underkanten på meridianen.

Jordglob3

Vi har också en jordglob i plast som vi ska göra något roligt med framöver. Den är mycket lättare att lossa eftersom den har en sprint i toppen på meridianen. Tryck ihop sprinten, håll ett stadigt tag om globen och lyft ur sprinten. Lyft sedan av globen från lampan. Klart!

Har ni en annan modell på jordglob kanske den här filmen kan vara till nytta.

 

Har ni något ni undrar över när det gäller pyssel? Skicka era frågor till oss så ska vi göra vårt bästa för att svara på dem!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.