0
Pysselbolaget
samarbeten

Inspiration Dalarna

Dalarna_april_PB_2014

(foto Sofia Brolin / Hildas Hem)

Mycket inspiration och många vänner kan man hitta på nätet, men ibland vill man träffas och se saker – på riktigt. Därför bestämde vi oss, ett gäng kreativa bloggare, för att göra slag i saken. Resan gick till Dalarna, där finns några av våra favoriter. Med på resan var Helena från Craft & Creativity, Lina från Lina by the Bay, Sofia från Hildas Hem och Gina från Willowday.

Dalarna_april_PB_2014_2

Första besöket på resan gick till Djura Bok- och Pappersverkstad. Mitt i Djura by utanför Leksand ligger denna underbara lilla pärla, ett handbokbinderi med verkstad och butik. Verkstad och butik drivs med kunskap och kärlek av det äkta paret Linda och Odd Gimle som också bor i huset.

Dalarna_april_PB_2014_4

Linda tog emot oss i en butik som badade i solljus och med ett schema som krävde disciplin och flinka fingrar. Efter att ha visat oss runt i lokalerna och berättat lite mer om verksamheten satte hon oss i arbete. Av fina små papper fick vi vika girlander och stjärnor – himmelriket för ett gäng kreativa bönor som vi.

Linda och Odd är båda utbildade bokbindare och med ytterligare en bokbindare i huset erbjuder man en rad tjänster. Förutom nybindningar av böcker gör man även lagningar och renoveringar, förgyllning och präglingar och man håller kurser. Under Lindas vakande öga fick vi inte bara lära oss att vika papper, vi testade också en enkel 4-håls bindning.

Dalarna_april_PB_2014_3

I butiken finns en härlig blandning av vackra papper, verktyg för bokbindning, kort, washitejp och fina böcker. Djura Bok- och Pappersverkstad har ett stort utbud av mönstrade papper på ark. Behöver jag säga att vi alla gick därifrån med varsin påse i handen? Ett besök i butiken rekommenderas varmt. För alla er som inte bor nära Djura, eller har vägarna förbi, finns allt ni kan önska i webbutiken.

För er som har turen att bo nära har Linda öppet med drop-in pyssel i butiken på Skärtorsdagen och för er som bor i Stockholm gör hon ett gästspel på Stadsbiblioteket. För oss andra finns en välfylld webbshop och nu även e-kurser i enkla bokbindningar. Linda har långa kurser i bokbindning, men också korta med kreativa kvällar under rubriken ”Skapa med papper”. Alla kurser och datum hittar du här.

Stolta över det vi lyckats presentera, fulla av nya intryck och imponerade av den passion och den energi som Linda utstrålade lämnade vi Djura Bok- och Pappersverkstad med varsin välfylld papperspåse.

Dalarna_april_PB_2014_7

Nästa dag begav vi oss in till Leksand för ett besök hos kalligrafen och designern Ylva Skarp. Vi är många som älskar bokstäver och typer, men få som kan förvalta dem så väl som Ylva. Med det som ser ut att vara enkla penseldrag förvandlar hon ord och bokstäver till konst. Hennes handskrivna budskap syns inte bara på papper, under senare år har vi sett dem på radioapparater, keramik, textilier och tapet.

Ylva tog sig tid att i sitt galler berätta om sitt arbete, sin drivkraft och sina tankar om att vara kreatör. Jag kan inte låta bli att imponeras av den kraft som jag upplever finns i Ylva. Hon har hittat sitt kall och hon viker inte av från den vägen. Många har försökt att kopiera hennes stil men utan den passion som Ylva förmedlar faller kopiorna platt. Vi mötte en sann konstnär.

Dalarna_april_PB_2014_8

Vägg i vägg med Ylva stormar vi in hos den sköna bönan Mia Svalänge. Mias lokal är Ylvas raka motsats. Där Ylva jobbar stramt, svart-vitt och i strikta material jobbar Mia i mönster, färg och mullig ull. Med Leksandsdräkten som har Mia, under namnet Lycka form, plockat fram hela kollektioner av bland annat filtar, mattor och brevlådor. Att samtliga mönster- och färgkombinationer kommer från Leksandsdräkten är svårt att tro när man kliver in i Mias färg- och mönsterstarka ateljé. Mias känsla och kärlek till god kvalitet känns på en gång och hennes produkter är tillverkade för att hålla för lång tid framöver.

Jag lånar ett citat från Mias hemsida ”Tidigare generationers känsla för vackra färger inspirerar mig” och känner mig övertygad om att Mia snart kommer nå sin ambition om att ha skapat en ny svensk klassiker.

Dalarna_april_PB_2014_9 Vårt sista besök på Dalarnaresan gick till Jobs Handtryck. En del av er har säkert sett Ernst när han besökte handtryckeriet, men trots att jag sett programmet tog besöket i tryckeriet fullständigt andan ur mig. På de långa tryckborden lyste metervis av mönstrat tyg, tryckt i 12 klara vackra färger, upp lokalen. En känsla av hantverk, kunskap och tradition vilar över tryckeriet.

Jobs Handtryck har funnits sedan 40-talet och hunnit trycka närmare 500 olika mönster. Idag har man ca 80 mönster i produktion och man säljer sina produkter både i butiken i Västanvik, i sin webbutik och hos olika återförsäljare. Butiken har öppet årets runt och under sommaren kan man dessutom passa på att få en titt på tillverkningen.

Dalarna_april_PB_2014_5

Förutom de inspirerande och fantastiska personer vi fick träffa på vår resa lyckades vi klämma in, inte bara ett besök utan två, på söta butiken och kaféet Bollie i Säter.

Dalarna_april_PB_2014_6

Tack Helena från Craft & Creativity, Lina från Lina by the BaySofia från Hildas Hem och Gina från Willowday för fantastiskt resesällskap. Tack också Linda, Ylva och Mia för att ni tog er tid att träffa och inspirera oss. Sist men inte minst –tack Ella, på charmiga Leksands Gästhem, för att du tog väl så hand om oss. På återseende, Dalarna!

Alla bilder är tagna av pysselbolaget.se, om inte annat anges. Har ni fortfarande inte tröttnat på bilder så kolla in #inspirationsresadalarna på Instagram.

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Sofia - Hildas hem
  10 April, 2014 at 10:28 am

  Men åh, så roligt det var att se dina bilder. Och vad fint du skrivit. Jag minns resan med sol i sinnet, det var verkligen underbart. Stor kram till dig! <3

 • Reply
  Lotta Hernek
  10 April, 2014 at 10:45 am

  Vad roligt att läsa! Inte minst för att nästan alla av de ni besökte är tidigare deltagare på kursen Kreativt Entreprenörskap.
  – En distansutbildning för de som vill leva på sin passion!

  • Reply
   Karin & Freja
   10 April, 2014 at 2:00 pm

   Ni har mycket duktigt folk i er omgivning. Vi kommer gärna igen!

 • Reply
  gina
  10 April, 2014 at 11:08 am

  What a perfectly curated article, Karin. It’s just lovely and I am still a little high from the trip. It has stayed with me and I can’t wait to talk more! I am currently in technical and deadline central here! So, again, seeing your beautiful photos were a perfect reprieve. I feel extremely lucky to have had the chance to come along with you, explore and to meet these creatives! inspired wishes!!

  • Reply
   Karin & Freja
   10 April, 2014 at 1:58 pm

   Thank you, Gina! Let’s get together soon and talk about it again. I simply can’t get enough!

 • Reply
  Ulrika Landström
  10 April, 2014 at 3:10 pm

  Åhh nu fick jag hemlängtan!!!
  /exilleksing i Danmark

  • Reply
   Karin & Freja
   11 April, 2014 at 6:35 pm

   Jag förstår de – jag längtar redan tillbaka!

 • Reply
  Helena, Craft and Creativity
  10 April, 2014 at 9:42 pm

  Fantastisk sammanfattning i bild & text som verkligen gör rättvisa åt vår höjdarresa! Tack Karin, du är världens bästa reseledare och har gjort ett toppenjobb med att planera resan tillsammans med Lina (och du är mycket bättre på att läsa kartor än du tror)! Kram /Helena

  • Reply
   Karin & Freja
   11 April, 2014 at 6:36 pm

   Asch, jag föredrar att göra kalas av mina kartor 😉 Tack själv, Helena. Vart sak vi resa härnäst?

 • Reply
  Johanna
  29 June, 2014 at 7:42 pm

  Åh, vilken resa! Jag blir alldeles till mig bara av att se bilderna från pappersaffären. Tror jag skulle vara så uppsplet att jag inte skulle kunna vara kreativ alls! 🙂

  • Reply
   Karin & Freja
   16 July, 2014 at 9:08 am

   Vi var som barn på julafton! Som tur var hade Linda på Djura Papper förberett saker vi skulle göra, vi behövde inte bestämma själva 😉 Kan varmt rekommendera ett besök när du har vägarna förbi nästa gång!

 • Reply
  Västergötland inspirerar – Inspiration in Västergötland | Craft & Creativity – Pyssel & DIY
  29 April, 2015 at 2:53 pm

  […] av trä. Förra årets inspirationsresa gick till Dalarna och mer om det kan ni läsa här, här, här och här. ———– Before turning back home we had lunch at Esti Bönor […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.