0
Pysselbolaget
hemmapyssel

Papier Mâché skålar / Bowls in Papier Mâché

PB_april_2013

Har ni sett våra papier mâché grisar på the Southern Institute? Vi har haft en kladdig vecka med mycket tapetklister och tidningspapper, men den har varit rolig. Vi har inte bara hunnit med att göra de små grisarna, utan även testat att göra skålar av fina papper. Beskrivningen hittade vi på bloggen Homework, och den funkade perfekt! Kolla här! / Did you seen our papier mâché piggies at the Southern Institute? We’ve had a messy week, with lots of wallpaper glue and newspaper scraps, but it’s been fun. Not only have we had time to do the piggies, but we also tried a bowl in patterned paper. The tutorial we used is from the blog Homework, and it worked perfectly! Check this out!

PB_april_2013_25

Ni behöver en skål, plastfolie, fina papper och en pensel. Ni behöver också tapetklister. Tänk på att inte låta små barn använda tapetklister, ifall de sticker händerna i munnen. Blanda då hellre eget papier mâché klister, recept finns på Carolyns hemsida. / You need a bowl, plastic wrap, patterned paper and a brush. You also need wallpaper glue. If you have small children you might want to make your own papier mâché paste, in case they put their fingers in their mouths. Carolyn has a recipe on her website.

PB_april_2013_26

1. Klä in skålen ni använder som form i plastfolie och börja sedan klippa bitar i fina papper. Vi har fortfarande inte tröttnat på vår cirkelstans och bestämde oss för att göra runda bitar. Man kan förstås ha andra typer av bitar, tänk bara på att inte göra dem för stora. / Cover the bowl in plastic wrap and then start cutting pieces of your paper. We still haven’t grown tired of our circle punch and decided to make round pieces. Any type of scrap pieces will do, just remember not to make them too big.

PB_april_2013_27

2. Kladda sedan på ordentligt med klister på båda sidorna av bitarna och börja täcka skålen. Eftersom våra papper är vita på ena sidan, och vi inte ville ha en vit insida, börjar vi med att lägga bitarna med den tryckta sidan in. / Apply lots of glue to both sides of the paper and begin to cover the bowl. Since our paper is white on one side, and we didn’t want the inside of the bowl to be white, we put the printed side in.

PB_april_2013_28

3. När det första lagret är helt torrt lägger ni på ett lager till, den här gången med den tryckta sidan ut. Låt klistret torka ordentligt, det kan ta en dag eller två. Vill ni lacka era skålar, som vi gjort, gör ni det innan ni tar bort formen. Papier mâché-skålen tappar formen när den blir blöt. Ta sedan försiktigt bort formskålen och plasten. / Once the first layer is completely dry you add the next layer, this time with the printed side out. Let the glue dry completely, it may take a day or two. If you want to coat our bowl with laquer, as we have done, do it before you remove the mold. The Papier mâché bowl loses it’s shape when it gets wet. Then carefully remove the mold and the plastic wrapping.

PB_april_2013_29

Frejas skål blev fantastisk! Jag är rätt nöjd med mina också. / Frejas bowl turned out fantastic! I’m pretty happy with mine, too.

PB_april_2013_30

Skålarna är lite ömtåliga och tål inte att man lägger för tunga saker i dem. Tur att det finna gott om små lätta saker som behöver en skål att ligga i. Glöm inte att kolla in Carolyns fina skålar på hennes blogg. /  The bowls are a bit fragile and can’t be filled with heavy stuff. Luckily we found plenty of small light things laying around. Do not forget to check out Carolyn’s pretty bowls on her blog.

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  Frida
  12 April, 2013 at 2:44 pm

  Men åh vilken smart idé, det blev ju jättefint! 🙂

 • Reply
  Alessandra
  12 April, 2013 at 3:49 pm

  very nice idea!!!!!
  happy weekend, xxxx Ale

 • Reply
  carolyn ~ homework
  12 April, 2013 at 7:32 pm

  Beautiful! I’m so glad you liked my bowl and made your own. Thank you so much for linking to my project and I’m so happy you enjoyed making these bowls.

 • Reply
  Malin
  14 April, 2013 at 5:49 pm

  Så många roliga pyssel jag hittade här!

  • Reply
   Karin & Freja
   15 April, 2013 at 5:45 pm

   Tack Malin och välkommen hit!

 • Reply
  Helena, Craft and Creativity
  15 April, 2013 at 11:12 am

  Jag är så glad över min skål och Annie över sitt halsband! Det här är ett pyssel som jag definitivt ska testa!
  Kram /Helena

 • Reply
  Gör egna kort – Make your own cards | Craft & Creativity – Pyssel & DIY
  27 April, 2013 at 1:09 pm

  […] kreativa Karin fick jag en vacker papier mache-skål som hon gjort av mönstrade papper. Vi pysslade tillsammans en hel dag och jag kan lova att bordet […]

 • Reply
  Jane
  17 July, 2013 at 10:02 am

  I did this yesterday and it looks great but I can’t get it off the bowl I used as the mould! any tips/

  p.s. your site is great

 • Reply
  Jane
  17 July, 2013 at 10:05 am

  Just managed to prise it off! Phew…

  • Reply
   Karin & Freja
   25 July, 2013 at 5:08 pm

   Wonderful! I love to see a picture 😉

 • Reply
  Emma
  14 December, 2014 at 9:55 pm

  Hej! Vilken rolig blogg, nu blev jag genast pysselsugen 🙂 Nu skulle jag vilja fråga vad det är för sorts papper som ni använder till bla dessa skålarna, det är väl tjockare än presentpapper? Å vart har ni köpt den runda stansen? Tack för massa bra pysseltips 🙂

  Mvh Emma

  • Reply
   Karin & Freja
   15 December, 2014 at 9:49 am

   Hej och välkommen hit! Vi använder olika typer av papper, men de är ungefär lika tjocka som presentpapper. Pappret till just de här skålarna kommer bla från Rice och TGR i Skärholmens Centrum. Stansen är inköpt på Syfestivalen för länge sedan, men liknande finns hos makeandcreate.se.

 • Reply
  Emma
  15 December, 2014 at 1:46 pm

  Ok! Har du tips på vart man kan köpa fina mönstrade papper på internet? Å vad ska man kalla dessa papper om man vill söka på nätet, kan man typ använda scrap papper, alltså den tjockleken?
  mvh Emma

 • Reply
  Emma
  19 December, 2016 at 12:00 am

  Hej.
  Jag har gjort papier mache (kanske felstavat) av ballonger men får den inte riktigt att stå stadigt nu när dom torkat.

  Har ni några tips på hur man får det stadigare?

  • Reply
   Karin & Freja
   19 December, 2016 at 8:30 pm

   Det bästa är om du kan skapa en ring av något och fästa på undersidan. Kanske om du doppar en bit pappersnöre i tapetklister och gör en ring av det, eller om du kan rulla en pappersremsa till en korv. Fäst ringen på undersidan av dina skålar. Lycka till!

 • Reply
  Pappersskålar – Paper bowls | Craft & Creativity – Pyssel & DIY
  5 December, 2019 at 4:04 pm

  […] torkningen. För er mer utförlig steg-för-steg beskrivning rekommenderar jag er att ni besöker Pysselbolaget och Carolyns homework och tar del av deras utmärkta beskrivningar. Det var därifrån min […]

 • Reply
  How To Make A Beautiful Paper Mache Bowl Out Of Old Newspaper | Trendsshe
  4 August, 2020 at 3:06 pm

  […] in one place. In that case, you’ll want the bowl to look and pretty and the design proposed on pysselbolaget would be perfect. You can use different types of wrapping paper to make it super […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.