Pillriga pärlarmband

Freja fick en pärlvävstol i julklapp. Hade ni en sån när ni var små? Jag kommer ihåg att jag satt i timmar och min dotter är mig upp i dagen! Om man inte har en pärlvävstol kan man förstås göra sig en.

Till vävstolen behöver ni ett lock till en skokartong, tejp och en kam som ni delar på två lika stora delar. Till väven behöver ni tråd, vi har testat några olika och gillade en lite kraftigare sytråd, typ jeanstråd. Ni behöver också nål och pärlor.

1. Det här pysslet riktar sig till de av er som har gott om tålamod och bra finmotorik. Det gäller både vuxen och barn. Börja med att tejpa fast kambitarna på var sin kortsida. Vi drog tejpen ett par extra varv när alla satt på plats. Kammarna måste sitta fast ordentligt. 2. Klipp sedan trådar till väven. Trådarna ska vara så lång att man kan dra ner dem på undersidan. Sätt en tejp över trådarna på undersidan så att väven håller sig spänd.

3. Nu till själva vävandet! Börjar med att trä upp pärlor på tråden. 4. Låt sedan tråden och pärlorna gå under hela väven.

5. Placera pärlorna med hjälp av ett finger så att de hamnar mellan vävtrådarna. Det ska vara en pärla i varje mellanrum. 6. Trä sedan igenom nålen genom pärlorna igen men se till att den hamnar över vävtrådarna. Om allt gått rätt till är nu pärlorna fastvävda och ni kan börja med nästa rad.

7. När armbandet är klart lossar ni det från väven och knyter ihop ändarna. Har ni använt tunna trådar räcker det med en knut. Har ni ett bredare armband eller tjockare tråd kan ni behöva knyta vävtrådarna två och två.

Våra armband blev så här! Det svarta armbandet har fått en ögla och en träpärla som lås,  de andra två har vi bara knutit. Vi kommer nog att sätta dit träpärlor på alla, eftersom de blir enklare att ta på och av, men Freja ville ha dem i skola idag så det får vänta.

 

 

Share this: