0
Pysselbolaget
Skräpåret

Allt detta skräp – hur gör man rätt?

Skräpåret 2020

Jag erkänner att jag ibland har undrat om det verkligen gör någon skillnad ifall jag slänger den tomma tandkrämstuben i soporna eller i återvinningen. Myterna kring återvinning är många, den vanligaste är kanske att det inte göra någon skillnad.

Men vi sysslar inte med myter här på Pysselbolaget. Hela vitsen med skärpåret är att ta reda på fakta.

Det tar glas 1 miljon år att brytas ner. Glas går att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras och det går åt mycket mindre energi att återvinna glas än att göra nytt.*

Genom att återvinna material och inte skapa nytt sparar vi både jordens resurser och energi. På sopor.nu finns exempel på hur mycket som kan sparas:

  • En konservburk som återvinns spar energi som räcker till 7 timmars tv-tittande
  • En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn
  • Du kan koka 38 koppar kaffe på din dagstidning

*Källa: Sopor.nu

Fakta visar att återvinning gör skillnad. På riktigt. Visst är det spännande att tänka sig att allt faktiskt kan komma till användning igen, om vi bara tar hand om det på rätt sätt?

Skräpåret 2020

Okej, så då är vi överens om att återvinning är viktigt. Men jag vill också veta vilka material som funkar för mig att återanvända. Vad är det egentligen för material vi slänger, vad kan vi pyssla med och vad kan vi göra av de material vi väljer att spara? Är det bättre att återvinna Pet-flaskan än att förvandla den till ett pennställ, är det bättre att slänga gamla leksaker än att pyssla med dem och ge dem ett nytt liv? Vad går faktiskt att återanvända, vad bör istället återvinnas eller helt enkelt väljas bort eftersom tillverkningen har för stor påverkan på miljön?

Det är lätt att bli matt av alla frågor som dyker upp, eller hur?

Skräpåret 2020

I år ska jag försöka få svar på mina frågor – och er också om ni vill! Varje månad under året kommer jag att gräva ner mig i ett material. Jag ska ta reda på mer om själva materialet och vad man kan göra av det!

Mitt mål är att använda så mycket som möjligt av det jag släpar hem. Jag vill göra materialen rättvisa och inte slösa med jordens resurser. Kanske kommer jag ta andra beslut redan i butiken. Spännande, eller hur!

Medan jag letar experter som kan svara på alla mina frågor hoppas jag att du har lust att kolla in alla fina återbrukspyssel som dykt upp under hashtaggen #pysselbolagetsskräpår. Det är härligt att se så mycket miljömedveten skaparglädje! Fortsätt gärna fylla på med ideér och låt oss inspireras av varandra.

You Might Also Like...

4 Comments

  • Reply
    Ingela
    11 January, 2020 at 10:50 pm

    Vad glad jag blir att du ska skriva om det här! Jag är förskollärare och vill att barnen ska ha mkt material att skapa med – men skapar vi bara mer skräp av skräp? Nu prövar vi på att skapa i trä med trä, plast med plast, metall med metall och inte blanda så mkt för att man ska kunna återvinna det sedan om man vill. Tappar barnen respekten för material för “äsch, det finns alltid mer, strunt samma om vi inte tänker efter före och slösar”? Det är jätteintressant och jag kommer följa dig med spänning!

    • Reply
      Karin & Freja
      13 January, 2020 at 5:58 pm

      Bra fråga, Ingela! Jag håller med om att det kan vara svårt att veta om man borde hålla isär materialen. Det sista vi vill är ju att skapa mer skräp! Jag tar med mig frågan och ser om jag kan få svar under skräpåret!

    • Reply
      Karin & Freja
      13 January, 2020 at 6:02 pm

      Tack för tipset! Jag ska genast kolla in den.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.