0
Pysselbolaget
påskpyssel

Pyssla sprayade pappersägg till påsk

Origamiägg | Pysselbolaget

För det mesta är mina pyssel enkla, snabba och smärtfria. Inte den här gången. Den här gången är mitt pyssel kladdigt, tålamodskrävande och frustrerande. Men – resultatet blev toppen och min lilla pysselpartner Freja tyckte att hennes del av pysslet, det var hon som sprayande pappersäggen, var toppenkul. Alltså åker även detta pyssel upp här. Har ni tid över, en lager tålamod och inget emot att kladda en stund är det här ett pyssel just för er.

Origamiägg | Pysselbolaget
Ni behöver

Till mina sprayade pappersägg behöver ni vanligt, gärna lite kraftigare, vitt papper. Ni behöver också någon typ av vattenfärg, små sprayflaskor, en sax och en smal dubbelhäftande tejp. N behöver också ladda ner mallen för ägget, den finns här.

Origamiägg | Pysselbolaget

Gör så här

Klipp ut ett pappersägg med hjälp av mallen. Jag vet, det är pilligt men jag har varnat för att det är ett tålamodskrävande pyssel. Spara mallen även om ni bara ska gör att ägg, den kommer till användning senare.

Sätt ett entusiastiskt barn på att blanda färg i små sprayflaskor. Det är en uppgift man sällan behöver be om två gånger. De flesta barn, oavsett ålder, brukar älska att få blanda och mixa med färg. Freja vill ha en ombre-effekt och blandar olika mörka nyanser av samma färg. Vi använder en gouachefärg som späs ut med vatten, men jag tror att det går att blanda ner vanliga vattenfärger också.

Låt det entusiastiska barnet spraya pappersägget med färg. Glöm inte att täcka ömtåliga ytor innan ni sprayar ner allt med färg…

Låt pappersägget torka ordentligt.

Origamiägg | Pysselbolaget

Plocka nu fram mallen igen och lägg den ovanpå det sprayade torra pappersägget. Markera ut flikarna från mallen. Jag drar över linjerna med ett gem så att det bildas en tunn viklinje i pappersägget. Det går också bra att vika till flikarna med mallen ovanpå pappret.

Origamiägg | Pysselbolaget

Sätt dubbelhäftande tejp på alla flikar och börja sedan sätta ihop ägget. Jag börjar lite på mitten av ägget och gör toppen och botten sist. Det här är ett pilligt moment. Spara det gärna tills en dag när solen lyser och pulsen är låg.

Själv föredrar jag enkla pyssel, men i det här fallet vinner resultat över process! Frejas insats med färgen ger äggen ett skirt och unikt intryck. Jag har visserligen klippt, svurit och svettats men jag är så himla glad över våra sprayade pappersägg.

Jag har verkligen sålt in det här projektet, eller hur… Jag hoppas att ni ändå vågar ge er på ett försök. Kanske ni väljer att rita eller måla på äggen.Kanske det är superlätt för er! Hör gärna av er och berätta hur det gick. Jag älskar att höra från er!

Fler pyssel kommer senare i veckan. Beskrivningen på lilla kycklingen hittar ni här

Origamiägg | Pysselbolaget

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.